Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων

ΕΡΕΥΝΑ

Έρευνα και Στόχοι του Κέντρου Αριστείας

Το Κέντρο Αριστείας για την Αγροδιατροφή και την Αυθεντικότητα Τροφίμων έχει τους παρακάτω στόχους:

Στόχος 1: Ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ερευνητικών μεθοδολογιών στην ταυτοποίηση και πιστοποίηση αυθεντικότητας τροφίμων εθνικής προτεραιότητας.

Στόχος 2: Ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών.

Στόχος 3: Εκπαίδευση και συνεχιζόμενη κατάρτιση, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την αυθεντικότητα τροφίμων, τα θέματα ελέγχου τροφίμων και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.

Στόχος 4: Υποστήριξη της Πολιτείας και κάθε ενδιαφερόμενου φορέα. Με την οριστική του συγκρότηση, το Κέντρο Αριστείας προβλέπεται ότι θα αποτελέσει  συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα με έμφαση στη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων.


Δράσεις του Κέντρου Αριστείας

Ελαιόλαδο Athenian Gold

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο - πλούσιο σε πολυφαινόλες

To εμβληματικό προϊόν στο δρόμο της εξωστρέφειας και της καινοτομίας
Περισσότερες πληροφορίες: https://athenian.eadppa.gr/el/


Οίνος Αλχημεία

Ο οίνος Αλχημεία δημιουργήθηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Χαρ. Προεστού. Η ξεχωριστή του ποιότητα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Περισσότερες πληροφορίες: https://eadppa.gr/οίνος-αλχημεια/


Συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα

Ερευνητικά προγράμματα με συμμετοχή μελών του Κέντρου Αριστείας

1. «Εξειδικευμένη έρευνα προώθησης ελαιόλαδου και προϊόντων ελιάς Β. Αιγαίου μέσω ανάδειξης του βιοδραστικού περιεχομένου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ποιότητας» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και άλλους φορείς,
2. «Εμβληματική Δράση - Οι Δρόμοι της Ελιάς» σε συνεργασία με διάφορους κρατικούς φορείς (λ.χ. ΕΦΕΤ) και ερευνητικά, πανεπιστημιακά ιδρύματα
3. «FoodOmics GR» - Μοριακός χαρακτηρισμός τροφίμων» σε συνεργασία με φορείς και Πανεπιστήμια,
4. «RI-Food- Aegean» - Ερευνητικές υποδομές για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ελιάς και αμπέλου στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
5. «Έλαιον» - Μελέτη και αξιοποίηση του ελαιόλαδου ως πρότυπης πρώτης ύλης για ειδικίες χρήσεις σε βρεφικές τροφές»